Iijoki koukuttaa ensikertalaisen

Luontomatkailun ja retkeilyn suosio on kovassa kasvussa ja moni löytänyt luonnossa liikkumisen ilon nyt, kun vapaa-ajanviettomahdollisuuksia on rajoitettu. Luonto tarjoaa rauhaa, elämyksiä ja irrottautumista kaikesta muusta. Viikko Iijoella on todellinen irtiotto: päivät vesillä soutaen tai meloen ja rantautumisen jälkeen saunomista, yhdessä oloa ja erilaista ohjelmaa, johon kukin voi osallistua oman halunsa mukaan. Toivomme kovasti, että tapaamme kesällä Iijoella ja saamme viettää mukavan viikon yhdessä jokiretkeilyn merkeissä. 

Iijoelle on helppo tulla mukaan myös sellaisen, jolla ei ole kokemusta jokiretkeilystä tai kalustoa, sillä järjestäjällä on tarjota myös venepaikkoja. Myös melojien on turvallista tulla mukaan, sillä mukana on kokeneita melojia, jotka auttavat ja neuvovat – ja matkaa taitetaan yhdessä. 

Mutta mikä saa ihmisen soutamaan miltei 200 kilometriä viidessä päivässä? Siitä kertoo meille Silja, 45, Tampereelta. Hän harrastaa lähiluonnossa liikkumista ja tekee joskus pidempiäkin retkiä. Silja kertoo: ”Iijoella on hienot maisemat, siellä oli semmoista Pohjois-Suomen karuutta ja kuitenkin myös lempeää vihreyttä. Myös jokivarsien kylien aktiivinen osallistuminen ja hyvät tarjoilut jäivät mieleen. Ihmettelin myös, että soudulla oli kokonaisia perheitä ja kuinka luontevasti ja tottuneesti lapset olivat soudulla mukana.” 

Iijoki on virtaava vettä ja matkalla on lukuisia nivoja ja koskia. Välillä soudetaan ja melotaan toki myös suvantopätkiä. Silja kertoo yllättyneensä koskista: ”Itse en tiennyt, että Iijoella on koskia ja luulin että soutelisimme leppoisasti suurilla kirkkoveneillä. Ensikertalaisen kannattaa lyöttäytyä kokeneempien venekuntaan / peesiin.” 

Kokemusta porukasta löytyy, moni on kulkenut Iijoella jopa vuosikymmeniä. Venekunnat kootaan niin, että kaikilla on mukavaa ja turvallista olla mukana. Turvallisuudesta huolehtii kokenut turvatiimi. 

Kesän 2020 tapahtumalta Silja odottaa tällä hetkellä ensisijaisesti sitä, että tapahtuma toteutuisi. Hän toivoo tapahtumalta hyvää yhteishenkeä, toimivia järjestelyjä ja luonnosta nauttimista. Niille, jotka harkitsevat osallistumista, hänellä on lyhyt viesti: tulkaa!

Kunhan kissanhoito järjestyy, niin tulossa ollaan, sanoo Silja ja sitä toivomme mekin. Että melonta- ja soututapahtuma toteutuu, kissalle löytyy hoitaja ja tapaamme Iijoella!